НОВИНИ


Срокът изтича: Заради ”Газпром” Деница, Гълъб и Росен ни лишават от евтин нигерийски газ

0 31290 31.08.2022
Срокът изтича: Заради ”Газпром” Деница, Гълъб и Росен ни лишават от евтин нигерийски газ

След 24 часа изтича срокът на офертата за доставка на газ от Нигерия. Тя бе отправена от нигерийския принц Стенли Икпонмуонба още през юли в София. Фирмата доставчик, без намеса на какъвто й да е посредник, може да ни достави първия кораб с втечнен природен газ още през октомври.


На среща с тогавашния шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, 58-годишният бизнесмен е заявил готовност да подпише с България дългосрочен едногодишен договор, като обезпечи страната с общо 1,250 млрд. куб. м. газ, за което Фрог нюз първи писа.

 

С офертата са запознати президентската институция и министерски съвет.

Което прави много съмнително мълчанието на Деница Златева, шеф на „Булгаргаз“ (документите са при нея), енергийният министър Росен Христов (и при него има същите документи) и служебният премиер Гълъб Донев – абсолютно запознат със случая. Всички те знаят, че цената на въпросните доставки е два пъти по-ниска от тази на руския газ. В „Булгаргаз“ има експерти, които вече са се произнесли, колко изгодни са условията. Знае се също, че за доставките са осигурени слотове в Гърция. През тях в момента същата фирма доставя газ за Австрия. Възможностите са още през октомври да пристигне първият кораб. И така до края на декември. При желание от българска страна можем да получаваме евтин нигерийски газ през цялата 2023 г. Това вече са договорили Португалия, Испания и други страни.

 

Министърът на външните работи на Нигерия Джефри Ониеама, който бе на работно посещение у нас през май се срещна с президента Румен Радев и категорични заяви, че страната му може да осигури на България нужните количества газ. И отново мълчание.

 

Източници от служебния кабинет коментират пред Фрог нюз, че служебният премиер и енергийният министър са наясно със ситуацията, но по някакви причини държат на всяка цена да се постигне договорка с Кремъл и „Газпром“. Затова се отхвърлят и крият супер изгодни за бизнеса и населението предложения за доставки на евтин газ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама