АРТ ДЖУНГЛА


Катрин Деньов със „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

0 4025 01.09.2022
Катрин Деньов със „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция
Катрин Деньов БГНЕС

Катрин Деньов беше звездата на откриването на кинофестивала във Венеция снощи. Французойката беше отличена със „Златен лъв“ за цялостно творчество. В 79-ото издание на фестивала ще се състезават 23 ленти.


Препълнената зала в Двореца на киното във Венеция се изправи на крака и дълго аплодира Катрин Деньов. Тя получи своя втори „Златен лъв“, първият печели с ролята в „Дневна красавица“ на Луис Бунюел през 1967 година – филмът, който я превръща в знаменитост.

 

„Изключително съм щастлива и горда, че бях избрана тази година да бъда тук с вас. Имам дълга история с фестивала във Венеция. Първият път, когато дойдох, беше заради филм, който много много обичам, и който стана много известен. За мен, това не е награда за цялостно творчество, само преди две седмици приключих снимките на един филм, а само след месец започвам една комедия на английски. Но..., да, благодаря ви много за всичко, благодаря ви!“, каза Деньов.

 

На пресконференция във Венеция актрисата сподели: „Трудно е да спреш в един момент от живота си, да погледнеш назад и да мислиш за всички решения, които си взел, сякаш те са били определящи за бъдещето ти. Всъщност не беше така“.

 

„Има голяма доза късмет, щастливи срещи, добри решения и - понякога - грешни решения. Не всичко зависи от актьорите - ние имаме само роля в един филм“, каза още Катрин Деньов.

 

И все пак - съдбата й в киното е повече от щастлива. Родена в Париж, избира фамилията на майка си, боядисва косата си руса на 20 г. и рядко коментира публично личния си живот. Започва да се снима на 14 г., а на 22 октомври ще навърши 79 г.

 

За това време с роли в повече от 100 филма, си спечели славата на богиня от екрана. Работи с някои от най-прочутите режисьори в света, снима се за списания, отказва да я наричат икона, не се смята и за секс символ, защитава обществени каузи като правото на аборт и отмяната на смъртното наказание.

 

Има две деца - син с режисьора Роже Вадим и дъщеря с актьора Марчело Мастрояни и петима внуци. Казва, че обича киното, както и да седи в салона с напълно непознати и продължава да търси нови филми.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама