НОВИНИ


В Украйна регистрират нова вълна от COVID-19

0 3307 04.09.2022
В Украйна регистрират нова вълна от COVID-19

В Украйна започва нова вълна от COVID-19, предаде Укринформ. В страната постепенно расте заболеваемостта от коронавируса и все повече хора се настаняват в болници.


В момента регистрираните болни в близо 45-милионната страна са 11 500, а над 3000 са на болнично лечение. Това заяви пред агенцията главният санитарен лекар Игор Кузин.

 

"Това е началото на есенна вълна. Очаквахме го, вече трета година през септември заболеваемостта от COVID-19 се покачва и ще започне да спада през март-април, а може би в началото на май", каза той.

 

Ключов показател за украинските медици е броят на хоспитализациите заради коронавируса. След като по-рано се регистрираха средно под 1000 хаспитализации седмично, през последните седмици броят им расте. През по-миналата седмица в болници бяха настанени 2600 пациенти с COVID-19, а сега вече са около 3100, посочи специалистът, цитиран от БТА.

 

По думите му всяка седмица се увеличава с 10-15 на сто и броят на тестваните пациенти. Почти винаги се използват бързи тестове на ниво първична медицинска помощ. Количествата ще стигнат до края на годината. Украйна разполага и с 1,3 милиона писиар тестове плюс още толкова като резерв - те ще са достатъчни до първото тримесечие на 2023 г. Киев получава тестове като хуманитарна помощ и купува такива със средства от грантове, отбеляза Кузин.

 

Украинското здравно министерство обмисля възможността да предложи втора бустерна доза ваксини на всички желаещи, добавя Укринформ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама