НОВИНИ


Димитър Стоянов: Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията

0 2732 05.09.2022
Димитър Стоянов: Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията
Димитър Стоянов стопкадър, Нова телевизия

Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията. Би трябвало всеки да застрахова имуществото си, ние просто нямаме такава култура в България. Това заяви пред Нова телевизия служебният военен министър Димитър Стоянов, който изрази надежда впоследствие да има и по-сериозна реакция.


„Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието“, посочи Стоянов.

 

По думите му няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено: „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали“.

 

Той подчерта, че още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово.

 

„Изкарали сме цялата възможна техника, която е в близките до Карлово села. При необходимост и поискване от областния управител, армията ще реагира мигновено. Техниката не може да влезе в средата на селото, докато не са разчистени подходите“, обясни министърът.

 

„Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени“, заяви Стоянов и допълни, че няма места, които да са недостъпни.

 

„Не мисля, че има проблем с организацията. Трябва технологично време, няма как по-рано да се случи“, каза още Стоянов. По думите му ще са необходими седмици за разчистването на населените места.

 

Служебният министър уточни, че 500 са военнослужещите, които са и на държавната граница в този момент, което до някаква степен ограничава и техните възможности.

 

„Армията беше подценявана 30 години, но винаги се е разчитало на нея. Време е да помислим за армията също“, заключи служебният министър на отбраната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама