НОВИНИ


Ген. Гяуров: Целта на Русия е да прикачи АЕЦ „Запорожие“ към собствената си енергийна система

0 2986 05.09.2022
Ген. Гяуров: Целта на Русия е да прикачи АЕЦ „Запорожие“ към собствената си енергийна система
Ген. Димо Гяуров стопкадър, Nova News

Опасявам се, че темата за ситуацията в „Запорожие“ ще бъде актуална още дълго време. Защото Москва има определени цели. Те са продължение на онзи план, свързан с енергиен удар върху Европа, и тази електроцентрала е част от този план. Това коментира ген. Димо Гяуров в ефира на Nova News.


„Тя дава около една трета от електроенергията  на Украйна. Парадоксално е, че от пролетта до сега  електроцентралата е в руски ръце, но всъщност не е откачена от украинската енергийна система и снабдява Украйна“, обясни той.

 

По думите му Руската федерация цели отрязването на притока на електроенергия от АЕЦ „Запорожие“ към  украинската енергийна система и още преди месеци е започнала подготовка за прикачването й към собствената енергийна система.

 

„И двете страни имат вина за ситуацията, до която се стигна. Руските войски използваха ситуацията като прикритие - прикриваха се зад централата, за да обстрелват украинските въоръжени сили, а украинските части отговаряха на огъня и някои попадения бяха в корпуса на централата“, допълни ген. Гяуров. 

 

„Международната общност вече реагира на това, миналата седмица 42 държави подписаха искане за демилитаризация на района и изтегляне на руските войски. Не вярвам, че Русия ще се съобрази с това, въпреки осъзнаването на огромния риск, който създава с присъствието  си там“, каза още експертът. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама