НОВИНИ


България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията

0 2759 06.09.2022
България не е поискала помощ от ЕС заради наводненията
БГНЕС

Българските власти не са задействали механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията през последните дни, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаш Уйдари.


Той поясни, че Комисията е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията, но от наша страна няма отправено искане за помощ.

 

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев бе в наводненото село Каравелово, където обяви, че усилията на властите са впрегнати в помощ на бедстващите хора.

 

Той уточни какви решения ще бъдат взети от правителството: „Решение на Министерския съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от Държавния резерв за абсолютно всички пострадали общини и села, включително и за Сопот, където знаем, че има проблем с питейната вода, така че да бъдат гарантирани водата и храната за пострадалите хора“.

 

„Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ за неотложни нужди, съответно и държавата“, добави Донев.

 

„Министерският съвет ще вземе решението за тази диференцирана финансова помощ, която да отпусне на пострадалите домакинства, така, че това да стане в съвсем кратки срокове - до седмица-десет дни, за да могат съответно хората да бъдат спокойни“, каза още служебният премиер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама