ПОЛИТИКА


Стефан Гамизов: АЕЦ „Козлодуй“ се е превърнала в чудовище в западния свят - цел на руснаците

0 31830 07.09.2022
Стефан Гамизов: АЕЦ „Козлодуй“ се е превърнала в чудовище в западния свят - цел на руснаците
Стефан Гамизов стопкадър, Евроком

АЕЦ „Козлодуй“ се е превърнала в едно чудовище в западния свят. Единствената немодернизирана по ефективност централа в западния свят. Защото не може да се вземе рушвет от „Тошиба“.


Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“ енергийният експерт Стефан Гамизов.

 

„Хората нямат никаква представа какво представлява Александър Николов (бел. ред. изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Хората не знаят каква атмосфера цари в АЕЦ „Козлодуй“, хората не знаят какви чудеса ставаха при смяната на ядреното гориво с т.нар. ново ядрено гориво. Ако България имаше работещо законодателство, трябваше да се ходи в затвора. Защото новото руско ядрено гориво работи по-зле като топлоотделяне, отколкото старото. Александър Николов оказваше потресаващ натиск, заедно с банкенския гуру“, добави той.

 

„Аз инициирах да започнем проект в АЕЦ „Козлодуй“, за да се направи т.нар. „ретро вид“ на турбините, за да бъде извадена съветската технология и да бъде заменена със западна. Кой саботира това нещо? Александър Николов. При него се случват само схеми и чудеса. Саботира го и към днешна дата не се е случило нищо“, разкри той.

 

Според него руснаците има три цели, които преследват систематично: „Това, което им е останало на руснаците, е да успеят да изведат от експлоатация някои от блоковете в „Козлодуй“. Такъв сценарий съществува. Всеизвестен е фактът, че АЕЦ „Козлодуй“ вече е цел на руснаците. Поставили са си за цел да оставят без резервни части конвенционалните острови - това са го постигнали тази година. И второто нещо, което са си поставили за цел, е да оставят без резервни части неща, които специфично се доставят от Русия“.

 

Стефан Гамизов не успя да каже кой от блоковете е най-уязвим.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама