НОВИНИ


Радев зове ръководството на „Лукойл“ да набележи мерки заради цените на горивата

0 2806 08.09.2022
Радев зове ръководството на „Лукойл“ да набележи мерки заради цените на горивата
БГНЕС

Високите цени на горивата водят до свиване на потреблението. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с ръководителите на „Лукойл“.


„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител“, обясни той.

 

По думите му „Лукойл“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара.

 

„От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната“, заяви Радев.

 

От своя страна ръководството на „Лукойл“ обясни на президента, че вече били договорили с кабинета „Донев“ средносрочни мерки за горивата. Президентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от декември тази година. България е изключение от тези санкции. Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени „възможности за българския пазар“, уточни Воробьов и съобщи, че работата на „Лукойл“ ще продължи на три етапа:

 

След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт;
От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., - отсрочката, в която България е изключена от санкциите;
Развитието на "Нефтохим" Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.


„За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила“, обясни Воробьов.

 

Припомняме, че ръководството „Лукойл-Нефтохим“ и „Лукойл-България“ се срещна в края на миналия месец с министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. След тази им среща обаче не стана ясно почти нищо, а журналистическите въпроси бяха забранени. Ясно стана едно – работна група ще търси оптимизиране на цените на горивата. И от двамата министри чухме: „Чакаме другата седмица“.

 

Така днес държавният глава прие на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на енергийната компания, за да обсъдят възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната.

 

От думите на президента стана ясно, че ръководството на компанията ще се срещне отново със служебното правителство по-късно днес.

 

Проследете началото на разговора между ръководството на „Лукойл“ и президента тук:


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама