ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 октомври

1 4288 22.10.2007
Пресата на 23 октомври

Вестниците пишат за 360-те празни приказки за просвета; за текилата, която сменила учебниците; за чиновници вампири, които смучат държавата; за скоковете в цените на имотите през ден.


360 минути празни приказки за просвета, резюмира Дневен Труд. 

“Напъна се планина и роди мишка”, шегуваха се депутати, след като повече от шест часа (360 мин.) говориха празни приказки за просвета. Това стана по време на разискванията по вота на недоверие на кабинета. Той бе поискан от опозицията на 15 октомври. Гласуването е във вторник от 15.30 ч. Очаква се правителството да оцелее. Докато избраниците се караха, стачката на учителите не спираше. Според най-лошия сценарий за развитие на кризата учениците ще влязат в клас чак след 6 ноември, заради изборите, доверили на “Труд” експерти от просветното министерство.

Децата смениха учебника с текила, описва Стандарт.

 "Пиянството на един народ" вече не е вазовският романтичен израз за общество, движено от идеала. Днес то се е превърнало в диагноза. Балканската схема "ракийката и салатката" отдавна ни е позната, но тя въвлича и младото поколение. Доколко това е резултат от възпитанието на децата или от някаква прищявка на хормоните - спорът е продължителен и в крайна сметка излишен. Факт е, че днешните хлапета все по-често се будят по изтрезвителни отделения. Ваканцията по принуда обаче отприщи алкохолното безделие и броят на подпийващите си младежи се увеличава в геометрична прогресия.

МВР подслушвало Самоковеца, четем в Новинар.

Достъпът до класифицирана информация най-често е бил отказван заради непристойно поведение или за нерегламентирани контакти със съмнителни лица. Това съобщи председателят на държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова на отчета за работата на службата през петте години от създаването й. За този период са били дадени няколкостотин отказа на лица за достъп до класифицирана информация, като 23 от тях са за достъп до натовските тайни. Маркова даде за пример лице, което е искало достъп до класифицираната информация, но за него е имало данни, че е провел 20-минутен телефонен разговор с убития Константин Димитров-Самоковеца. Пред комисията този човек обяснил, че набрал грешно номера и след това се извинявал 20 мин. Преди години излезе информация, че в разработка на антимафиотите има данни, че бивш висш прокурор е говорил поне 40 пъти със сочения за наркобос Димитров.

Чиновници вампири смучат държавата, съобщава Стандарт. 

След 18 години от онзи априлски социализъм у нас още не е почистен от икономиката, историята и водачите на нацията. Днес 430 000 са в бюджетни организации - от администрация до армия, а други 232 хил. са в държавни предприятия като БДЖ и "Булгаргаз". От нашите данъци се изхранват повече от 20% от работещото население. Това са хора, които представляват държавата. Това са преимуществено чиновници. А именно държавната машина не работи добре. Ето къде преходът не е започнал както трябва и няма никакво намерение да свърши. Създаващите у нас БВП са предимно работещите в частния сектор. Целият бизнес храни социално слаби, пенсионери, освен това издържа и 20% от всички работещи - тези, на които данъкоплатците плащат, за да не буксува държава. А тя буксува. Механизмът й е комунистически, старовремски и никой не бърка с пръст в раната. Но диктатурата на чиновниците е вече реален и сериозен икономически проблем. И стачката на учителите е само върхът на айсберга. Истината, която никой управляващ досега не е посмял да сподели дори пред себе си, е, че трябва да се поведе битка с номенклатурата от чиновниците, които ядат БВП. Това са хората у нас, които могат да бъдат заменени от компютри.

Правителството ще чака и Еврокомисията за "Тракия", оповестява Дневник.

Правителството ще изчака и становището на Европейската комисия за променения концесионен договор за магистрала "Тракия", съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Брюксел започна проверка дали има недопустима държавна помощ. Това стана, след като Евростат се произнесе положително по анекса към договора и нямаше пречка за влизането му в сила. Толкова години по всякакъв начин се спъва изграждането на "Тракия", ще ни се наложи да изчакаме още малко, каза Гагаузов. Няма яснота колко време ще отнеме разследването на Еврокомисията. Гагаузов се надява то да продължи около месец, най-много два. Ако се проточи, това поставя пред сериозни изпитания финансовите параметри за изграждането на магистралата, допълни той. При предоговарянето на условията през пролетта българско-португалският консорциум се съгласи да строи аутобана при първоначално договорената цена от 2.7 млн. евро на км.

БНБ: Лихвите по заемите ще растат, но с малко, цитира Дневен Труд.

Лихвите по заемите ще растат, но с бавни темпове. Това прогнозира Българската народна банка в тримесечното си издание “Икономически преглед”. Оскъпяването на заемите е заради увеличението на международните лихви, както и заради мерките на БНБ за ограничаване на кредитирането, които влязоха в сила от началото на септември. В същото време върху пазара оказва влияние и засилената конкуренция в сектора, която дърпа надолу цените на банковите услуги, смятат експертите. Заради ограниченията на БНБ в началото на септември шест големи банки вдигнаха лихвите по кредитите си.

Вдигат цени на имоти през ден, научаваме от 24 часа.

Цените на жилищата в София и Варна са полудели през последния месец. Вдигат се всеки ден, оплакаха се кандидат-купувачи. Обяснението на повечето продавачи било, че има голям интерес към имота им. Други мотивирали решението с това, че техните оферти били най-евтините в квартала, без да се отчитат, че са в отдалечени райони и без удобен транспорт. Средни цени под 650 – 700 евро/кв. м вече са изключение в София. В началото на годината това бяха нормалните нива за масовите апартаменти.

Държавата ще компенсира земеделците за бедствията, успокоява Дума.

Страната ни ще отпусне средства за компенсиране загубите на земеделски производители с напълно пропаднали площи от природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. Това съобщиха от Министерството на земеделието и продоволствието. Това става с разрешение на Европейската комисия. Размерът на държавната помощ и сроковете за изплащането й ще се определят от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Загубите от бедствията ще бъдат изчислявани от експертни комисии, оценяващи състоянието на площите, засети със земеделски култури. Комисиите ще извършват проверки на място.

“Двойник” на издирван руски мафиот кара ролери в София, разкрива Новинар. 

Едноименник и двойник на издирвания кръстник на Уралмашевската престъпна групировка Константин Циганов живее постоянно в България, има свой бизнес у нас и дори е член на софийския скейтинг клуб, установи "Новинар". Още преди три години вестникът писа, позовавайки се на публикация в "Росийская газета", че босът с прякора Циганок е свил гнездо в България. Мога да кажа, че с руските колеги имаме перфектни отношения. Ако те издирваха това лице, щяхме да знаем и да го търсим, коментира тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Циганов има офис в един от блоковете на БОДК в столичния квартал "Изток", където живеят шефове на служби от МВР и дипломати, сигнализира анонимен читател на вестника. Според Централния депозитар Константин Циганов е едноличен собственик на фирма и има дял от капитала на свинекомплекс в русенско село.

Цената на хляба стресна Европа, стряска и Дума.

Евродепутатите се захващат да разследват защо в магазина плащаме прескъпо, а производителите получават стотинки Тридесетпроцентно увеличение на някои хранителни продукти очаква през идната година еврокомисарят за земеделието Мариан Фишер. Рязкото поскъпване на някои храни вече сериозно притеснява евродепутатите, които ще обсъдят този проблем на редовната сесия на Европарламента. Огромната разлика между цените на изходните продукти и цените по магазините трябва да бъде разследвана, казват парламентаристите в Страсбург. Цените на хляба и млякото, които предизвикаха и скок на инфлацията, притесняват и руснаците. Москва е решила да вземе твърди мерки - бизнесмените са се съгласили да замразят цените на основните хранителни продукти. В министерството на икономическото развитие твърдят, че участието в акцията е доброволно. Експертите обаче не вярват: държавата има много начини да притисне бизнеса.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама