НОВИНИ


МААЕ с план за защита на Запорожката АЕЦ

0 3297 12.09.2022
МААЕ с план за защита на Запорожката АЕЦ

Международната агенция за атомна енергия представи план за създаване на защитна зона около Запорожката АЕЦ. Ядреният надзорен орган на ООН призова за такава зона около най-голямата централа в Европа още след посещението си на място в района.


"Идеята е да опростим нещата. Това, от което наистина се нуждаем, е Украйна и Русия да не атакуват или да не обстрелват централата. Създаването на зона за сигурност би било „ангажимент, че никакви военни действия няма да включват или предполагат насочване към централата или в радиус, засягащ нормалната й работа", каза Рафаел Мариано Гроси, цитиран от "Политико".

 

МААЕ ще гарантира, че периметърът за сигурност се спазва.

 

По думите на Гроси планът се обсъжда и с двете страни в конфликта. Налице са признаци, че и Русия, и Украйна се интересуват от това споразумение.

 

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал за пълна демилитаризация на централата и е критикувал Гроси, че не се е изказал по-категорично в полза на тази идея.

 

Запорожката атомна електроцентрала беше превзета от руските войски през март в началото на войната, но все още се експлоатира от украински персонал. Въпреки възстановяването на резервния електропровод, след като беше повреден от обстрел, последният работещ блок на централата беше спрян в неделя.

 

Шефът на МААЕ също предупреди, че тъй като "обстрелът продължава", ако ракета удари реактор или съоръжения, където се съхранява отработеното ядрено гориво, това "може да има много сериозни последици".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама