НОВИНИ


Незаконна сеч в Карловско няма, има административни нарушения, настоява шефът на Агенцията по горите

0 2670 13.09.2022
Незаконна сеч в Карловско няма, има административни нарушения, настоява шефът на Агенцията по горите
инж. Стоян Тошев БГНЕС

Не можем да говорим за незаконни сечи. Основните пропуски, които бяха констатирани, са относно начина на съхранение на дървесината във временните складове и как тази дървесина е трябвало да бъде изнесена от сечищата. Тези нарушения не могат да се нарекат незаконна сеч.


Това каза пред БНР инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите след проверките в Карловско, последвали голямото наводнение и възникналите съмнения за ролята на незаконна сеч във водното бедствие.

 

Установени са няколко неизнесени трупи с тегло около 2 тона всяка и фирмата изпълнител ще понесе административна отговорност, увери Тошев. Той уточни, че дейността в района на сечището е приключила преди две години.

 

„Мястото, което беше проверено, е във високата, билната част на планината. Там няма дерета, няма наличие на вода и то в такива количества, която може да отнесе тази дървесина. Освен в Карловско, проверки се извършват в цялата страна за установяване на състоянието на насажденията“, увери инж. Тошев.

 

„Особено около активните порои. Това са проверки, които постоянно се извършват. В последните дни лесовъдите сме атакувани без причина“, коментира той.

 

По думите му в землищата на наводнените села проверките ще продължат до събиране на достатъчно материали. Компрометираните от водната стихия горски пътища обаче забавят процеса.

 

„Горите се използват за политическо говорене в предизборната кампания“, отбеляза още той.

 

Според инж. Тошев „прекалено се спекулира с това какво трябва да направи администрацията, за да спре нещо“.

 

„Нямаме никакви лостове, освен Закона за горите, с които можем да постигнем някакви резултати“, каза още Стоян Тошев и настоя, че са необходими промени в този закон.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама