Най-евтин е хлябът в София, където принципът на пазарната икономика работи най-добре. Най-скъп е хлябът в най-малките населени места, където има само един производител и само един магазин. Това заяви пред националната телевизия Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.
Според нея нулевото ДДС на хляба дава ефект – цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023г., когато изтича срокът на тази мярка. Кукушева изрази очакване, че мярката ще остане и след този срок.
„Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, защото е изключително социална“, каза тя.
„Цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но никога няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС“, увери Кукушева и призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.
Мариана Кукушева допълни, че има хлебопроизводители, които са понижили цената не с 20%, а с 15 на сто и очаква те да бъдат санкционирани.
Тя подчерта, че няма хлебопроизводител в България, който да работи с украинска пшеница, защото реколтата у нас е добра и не си струва рискът.