НОВИНИ


В Русия задържаха за предателство топ-мениджър на авиационен завод

0 3424 13.09.2022
В Русия задържаха за предателство топ-мениджър на авиационен завод

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи за ареста в Московска област на директора по качеството на самолетостроителен завод, който е предал на Украйна снимки на чертежи на части на самолети. Срещу него е образувано дело за държавна измяна, предава ”Инерфакс”.


Установено е, че жител на Московска област, "имащ достъп до техническа документация с гриф "строго секретно", е заснел на мобилен телефон "фрагменти от чертежи на детайли на военна авиационна техника", след което по електронни комуникационни канали е предал тези материали на гражданин на Украйна - служител на "Одеския авиационен завод", съобщи Центърът за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ във вторник.


Специалната служба съобщи, че е образувано наказателно дело за престъпление по член 275 от Наказателния кодекс на Русия - "държавна измяна". Максималното наказание по този член е 20 години затвор. ФСБ съобщи, че заподозреният е арестуван.


Припомняме, че миналия месец бе арестуван водещ руски хиперзвуков експерт по подозрение в държавна измяна, съобщи тогава държавата информационна агенция ТАСС.


Андрей Шиплюк ръководи лабораторията по хиперзвукова техника в Новосибирския институт по теоретична и приложна механика, според уебсайта на института, и през последните години координира изследванията в подкрепа на разработването на хиперзвукови ракетни системи.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама