НОВИНИ


Съдът не дава "Кричим" на Симеон Сакскобургготски

17 5250 09.07.2010
Съдът не дава "Кричим" на Симеон Сакскобургготски

Дворецът „Кричим” не бил имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект. Решението обаче подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив в двуседмичен срок.



Това съобщиха от Пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. С Решение по гр. дело № 1596/2008 г., постановено на 09.07.2010 година състав на Окръжен съд Пловдив е отхвърлил исковете, предявени от Симеон Борисов Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок срещу държавата, с които се претендира да се признае собствеността им и да им се предаде владението върху бившия царски дворец „Кричим” и върху ниви от 371,5 дка. '

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници /1947 г./ има единствено правоустановяващо действие. Така, това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Прието е също, че Интендантството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение, разпоредител със средства от бюджета – предоставяни от българската държава, чрез ежегодните закони за държавния бюджет, приемани от Народното събрание. Интендантството има права да придобива имущество и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция. Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Н. В. Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха.

Според съда дворецът „Кричим” не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му до страните.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама