НОВИНИ


Москва заплаши с отговор, ако САЩ даде на Украйна ракети с по-голям обсег

0 2912 15.09.2022
Москва заплаши с отговор, ако САЩ даде на Украйна ракети с по-голям обсег

Руското външно министерство заплаши с отговор, ако Съединените американски щати вземат решение да снабдят Украйна с ракети с по-голям обсег. Според съобщението на руското МВнР това ще премине "червена линия" и Вашингтон ще стане страна в конфликта.


На брифинг говорителят на външното министерство Мария Захарова добави, че Русия "си запазва правото да защитава своята територия".

 

Вашингтон открито доставя на Украйна усъвършенствани ракети GMLRS, изстреляни от пускови установки HIMARS, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Американски служители твърдят, че Украйна е обещала да не използва американски ракети, за да удари самата Русия.

 

Пусковите установки HIMARS могат да се използват и за изстрелване на тактически ракети ATACMS с по-голям обсег, които могат да имат обсег до 300 км. Високопоставен украински служител отказа да каже на 19 август дали Киев вече има ATACMS. Няма пълно публично обяснение за атака на 9 август, която удари руска военновъздушна база в Саки, на около 200 км от най-близката контролирана от Украйна територия, на полуостров Крим, който Москва превзе през 2014 г. и счита за руска територия.

 

Москва твърди, че е изпратила войски, за да предотврати използването на Украйна като платформа за западна агресия и за защита на рускоезичните. Киев и неговите западни съюзници отхвърлят тези аргументи като неоснователни претексти за агресивна война в имперски стил.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама