НОВИНИ


Потоп в Търговище и Добрич

2 5509 10.07.2010
Потоп в Търговище и Добрич

От обилните валежи язовирите в община Търговище преляха и наводниха къщи в селата, както и промишлената зона, предаде БНР.



Повече информация за обстановката даде кметът на общината доктор Красимир Мирев: "Тежко е положението в района на селата Лиляк и Александрово. Язовир Пресиян прелива и изпълни много бързо резервния язовир Лиляк. Нивото на река Сива се покачи за няколко часа с 1.20 м. Тежко е състоянието и в района на Здравец и Подгорица, където е залят магистралния път Търговище-Попово. Там сме изпратили от районното полцейско управление за контролиране на движението." Вчера градоначалникът призна, че общината е подготвена дори за евакуиране на кв. "Малчо Малчев", където населението е предимно от ромски произход.

От снощи в цяла Добричка област вали силен дъжд. Измерените количества са от 30 до 70 л на кв м. В Шабла валежите достигнаха рекордните 201 л на кв м. Голяма част от зеленчуковите градини са под вода, най-голяма е опасността за зърнената реколта. Заради дъждовете жътвата на житото в Добруджа още не е започнала.

От силния вятър има скъсани жици, паднали дървета, по пътя за фара към Шамбла е изтеглен автобус с унгарска регистрация. Има наводнени мазета, къщи, обществени сгради, хотели и помпени станции. Там, къдзето няма ток и вода от ЕОН и ВИК обясняват, че е заради т. нар. планови ремонти.

До 50 литра на квадратен метър е падналият през изминалата нощ дъжд в Силистренска област. Най-обилни са валежите в общините Главиница и Дулово, където само за час са се изсипали 50 л на кв.м. Няма данни за поражения и щети, но на много места продължават да избиват подпочвени води.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама