НАРОДЕН ГЛАС


„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

0 5699 16.09.2022
„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

Новината, че германският енергиен гигант Uniper възнамерява да съди „Газпром“ заради спрените газови доставки указва начина, по който трябва да действа и българската „Булгаргаз“.


Казусът с Uniper обаче е много добра илюстрация за това колко оплетени с Русия бяха редица германски енергийни фирми и в какъв шок и отрезвяване се превърна руското нападение срещу Украйна, последвалите санкции на ЕС срещу Москва и газовия шантаж на Кремъл срещу Европейския съюз.


Uniper има активи за 128 млрд. евро – над два пъти повече от годишния БВП на България. Компанията притежава въглищни, газови, водноелектрически, вятърни и слънчеви централи в няколко европейски държави, а в Швеция – и атомна централа. За нея работят 11 500 души. Капацитетът на газовите хранилища на Uniper в Германия, Австрия и Великобритания e 9 млрд. куб. м – 18 пъти повече от нашето в Чирен.


И сега внимание – Uniper има голяма дъщерна фирма в Русия – Unipro, която притежава активи за $1,73 млрд евро, сред тях са пет големи въглищни и газови централи. Unipro има 5300 служители и през миналата година формира една пета от оперативната печалба на Uniper. В края на 2021 г. германската компания имаше намерение да продаде своята собственост в Русия, но при сегашните условия това е невъзможно, защото руските власти не позволяват такава сделка.


Uniper бе един от най-големите купувачи на руски газ в Европа. Затова компанията реши да участва в проекта за газопровода „Северен поток-2“. След като Полша успя да блокира влизането на пет западни компании като акционери в този газопровод, те решиха, че ще го финансират със заем. Така Uniper осигури 10% от парите за построяването на „Северен поток-2“, което прави около 1 млрд. евро. След руското нападение срещу Украйна окончателно стана ясно, че този газопровод няма да го бъде и Uniper се принуди да отпише от активите си 695 млн. евро от този заем плюс още 292 млн. лихви по него. Иначе казано – тези пари са безвъзвратно загубени.


През април Uniper обяви, че ще приеме руската схема за плащане на газа в рубли, но въпреки това доставките за германската компания бяха спрени, първо частично, а сега – изцяло. Тя се изправи на ръба на фалита и за да я спаси германското правителство й отпусна 15 млрд. евро – това е най-голямата сума, с която е подпомагана закъсала фирма в цялата икономическа история на Германия. Срещу тези пари правителството взе 30% от акциите в Uniper. Говори се, че тя може бъде изцяло национализирана, но думата „национализация“ звучи доста странно, когато става дума за Uniper, защото в момента тя е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която пък от своя страна е под контрола на финландското правителство. Финландците държат 56% от Uniper.


Така че – свидетели сме на икономическа драма, в центъра на която е германска компания с финландски собственик и опасни бизнес обвързаности с Русия.


Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама