Приготвянето на ястията, които консумирате, в домашни условия не е единствената индикация за тяхното качество и здравословен статус. За да сте сигурни, че предоставяте на вашия организъм, и този на най-близките си, най-доброто, трябва да се уверите, че начинът, по който приготвяте ястията, е правилен.
Основополагащ фактор, който определя доколко е безвредна и здравословна приготвената храна, са съдовете за готвене, които използвате.
Фактори, които влияят върху качеството на посудата
Сред основните фактори, които специалистите от pazaruvai-lesno.bg класират и такива, които формират видовото разделение, са:
- Материал за изработката – това е най-важното условие, което определя както качеството на посудата, така и нейната степен на безвредност. Най-основно на пазара за кухненски принадлежности се предлагат: тефлонови, стъклени, керамични, чугунени/глинени, стоманени;
- Марката производител – както в производството на всякакъв вид стока, така и тук, марката има значение. Има брандове, които чрез името си гарантират за класа на продуктите си;
- Степента на професионалност – както знаете, има посуда, предназначена за употреба в домашни условия, както и такава, която е предвидена за професионално ползване;
Покритието – много важно условие за безвредното приготвяне на ястията, е покритието, което съдът притежава.
Защо е важен изборът на материал, от който съдовете за готвене са изработени?
Материалът, от който са направени, влияе върху качеството на храната, защото при термична обработка, покритието може да запази или да влоши хранителните качества на продуктите.
Под въздействието на високата температура металните съдове отделят съединения, които се просмукват в храната и оттам достигат до човешкия организъм и имат неблагоприятен ефект върху него.
По-качествените изработки държат по-високо ниво на цените, но респективно с това издържат по-дълго време, не вредят на организма и запазват вкусовите характеристики на приготвената храна отлични.
Кои са най-добрите съдове за здравословно готвене и хранене
Според формата съдовете за готвене се класифицират основно като тави, тенджери, касероли, тигани. За да сте сигурни, че използвате кухненски принадлежности, които запазват всички хранителни качества на продуктите и термичната обработка е полезна от здравословна гледна точка, можете да заложите на следните:
- С емайлирано покритие – тяхно основно предимство, което ги прави оптимален избор, е липсата на взаимодействие с хранителните продукти. При приготвянето им, не се отделят вредни съединения;
- Чугунени – те са издръжливи, загряването им се случва по-бавно, но по-дълготрайно и равномерно. Те трудно се драскат, което е основно предимство;
- От неръждаема стомана – такива изработки са устойчиви на корозия и издръжливи за дългосрочна употреба. Безопасни са за здравето, въпреки взаимодействието с продуктите;
- Керамични – този избор е сред най-често срещаните през последните години. Причина за това е качеството на керамиката. Тя загрява до много високи градуси, храната не залепва, безвредна е за здравето и приготвената храна запазва вкусовите си характеристики;
- С каменно покритие – чрез такава посуда, ястията не залепват дори при много висока температура.
За да се уверите, че освен здравословни, ястията, които консумирате, са и диетични, можете да заложите на приставка за готвене на пара, както и да се спрете на уреди и принадлежности, които са подходящи за готвене без мазнина.