НОВИНИ


Доц. Инджов: Радев и кабинетът „Донев“ работят в полза на ГЕРБ. Очаквам нови избори напролет

2 5811 17.09.2022
Доц. Инджов: Радев и кабинетът „Донев“ работят в полза на ГЕРБ. Очаквам нови избори напролет
Доц. Иво Инджов стопкадър, Euronews Bulgaria

Кампанията е доста вяла и скучна на фона на това, че е значима и от нея зависят много неща. Нито ще има програмно правителство, доминирано от ГЕРБ, с участието на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, нито ще има правителство на малцинството около ПП и ДБ, толерирано от ГЕРБ. Това би означавало самоубийство за „Промяната“ и „Демократична България“. С висока степен на вероятност очаквам нови избори напролет.


Това каза в ефира на Euronews Bulgaria експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

 

„Най-вероятно са правени калкулации, че служебният кабинет може да управлява и след 2 октомври, тоест да изкара още един мандат. Действително може да се стигне до подобен сценарий, ако не бъде съставен нов редовен кабинет. Вероятността да бъде съставен такъв кабинет е малка“, смята той.

 

„Нито Бойко Борисов, нито Роден Плевнелиев говори, че Борисов ще се оттегли от председателския пост в ГЕРБ, а Кирил Петков беше много ясен и категоричен – или Борисов да се оттегли, или да влезе в затвора. Освен това, все повече се чуват силни гласове, че ПП трябва ясно и категорично да заяви, че не само няма да управлява с ГЕРБ без Борисов, но няма да управлява с ГЕРБ заедно с тази група хора, подчинена и приближена до Борисов. Може би в средносрочен план след прочистващи процеси в партията, би могло да се стигне до ПП и ГЕРБ, но това едва ли ще стане до предсрочните избори“, коментира още доц. Инджов.

 

„Критиките на президента и на кабинета „Донев“ към предишното правителство работят в полза на ГЕРБ. По този начин фокусът се отмества от съществения проблем – битката срещу завладяната държава и отстраняването на статуквото бяха заменени с измислени проблеми за разруха и вадене на скелети от гардероба, каквито почти няма“, посочи той.

 

„Трудно е да се каже каква ще е избирателната активност, но с голяма степен на вероятност може да се прогнозира, че тя няма да е по-висока от тази на последните избори през ноември 2021 година. Всичко зависи от това как традиционните ще мобилизират твърдите си електорати“, завърши доц. Иво Инджов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама