НОВИНИ


Погребват кралица Елизабет II

0 2825 19.09.2022
Погребват кралица Елизабет II
Елизабет II

Днес в Лондон ще се проведе церемонията по държавното погребение на британската кралица Елизабет Втора (1926-2022). Тя ще започне в 13 часа българско време и сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.


Властите са се подготвили за стотици хиляди зрители и церемонията ще се проведе при засилено полицейско присъствие. След церемонията тя ще бъде погребана в Уиндзор.


Сред стотиците световни лидери и короновани особи, които са поканени на церемонията, е и българският президент Румен Радев. Цар Симеон II ще присъства на траурната церемония. Американският президент Джо Байдън пристигна вчера в Лондон и се поклони пред ковчега, изложен в Уестминстър хол.


Сред лидерите, които не получиха покана, е руският президент Владимир Путин, на което Москва отговори особено остро.


Припомняме, че кралицата почина на 8 септември на 96-годишна възраст.


Британският монарх бе под медицинско наблюдение в последните си дни в двореца "Белморал". Кралицата назначи Лиз Тръс за министър-председател именно в Балморал, вместо да пътува до Лондон за събитието.


Кралица Елизабет се възкачи на престола през 1952 г. и стана свидетел на огромни социални промени.


Смъртта на кралицата слага край на най-дългото управление в историята на Обединеното кралство и едно от най-дългите управление на всеки държавен глава.


Елизабет II стана кралица след смъртта на баща си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. Тя проведе коронацията си в Уестминстърското абатство на следващата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама