ПОЛИТИКА


На Путин не му върви. Ердоган пак го остави да чака

4 7021 20.09.2022
На Путин не му върви. Ердоган пак го остави да чака

На руския президент Владимир Путин изглежда никак не му върви. Може би заради ретроградния Меркурий. Може би заради продължаващата и особено успешна контраофанзива в Украйна, която обръща хода на войната, започнала след инвазията на Кремъл. Може би защото Русия остава все по-изолирана на международната политическа и икономическа сцена и то до толкова, че е нужна промяна във философията и обръщане на изток. А може би и защото за втори пореден път тази година турският президент Реджеп Ердоган накара Путин да чака.


Датата е 16-ти септември. Тогава турският президент и руският му колега се срещнаха в Самарканд, Узбекистан по време на конференцията на Шанхайската организация за сътрудничество. За втори път обаче на Путин му се наложи да почака, преди да се срещне с Ердоган, а сюжетът се разгърна по познат ни вече сценарий - руският държавник стои неловко изправен пред руското и турското знаме, а камерите го снимат. 

 

“Какво е това?”, пита Путин видимо объркан и развеселен събеседник, който остава извън обектива на камерата. През това време руският държавник прави и леко подигравателни движения.

 

“Това” всъщност е типична за мюсюлманския етикет прегръдка, която си разменят съветникът на президента Ердоган Ибрахим Калън и друг участник в срещата. Според турския етикет напълно непознати мъже се приветстват един друг с ръкостискане, но ако вече се познават или искат да подчертаят близки отношения, тогава правят прегръдка, при която докосват взаимно скулите си.

 

Очевидно руският държавник се е чувствал особено неловко да седи и да чака за втори пореден път турския си колега преди среща и очевидно това не му се отразява никак добре. Някои потребители определят поведението му като неадекватно, други питат няма ли лекар, а трети са обидени от подигравката с мюсюлманските обичаи и традиции. 

 

В края на юли Путин и Ердоган се срещнаха в Техеран. Кадри в социалните мрежи показаха как Путин се върти от крак на крак, прави физиономии пред камерите в продължение на близо 60 секунди. 

 

Това беше непознат терен за руския лидер, който си създаде репутация, че кара останалите му колеги от политическата сцена да чакат нарочно, (понякога и часове) при планираните преговори. Може би обаче Путин трябва да започне да свиква. 

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама