НОВИНИ


Проф. Станчев: Русия се надява на контраофанзива, очаквам ескалация на конфликта идните дни в Донбас

0 2965 21.09.2022
Проф. Станчев: Русия се надява на контраофанзива, очаквам ескалация на конфликта идните дни в Донбас
Проф. Михаил Станчев стопкадър, Nova News

Путин предприе последния си вариант - частична мобилизация. Ще се призоват действащи и бивши войници в резерва. Няма да бъде всеобща и навсякъде. Русия се надява на контраофанзива, очаквам ескалация на конфликта идните дни и следващата седмица в Донбас. Това коментира пред Nova News историкът проф. Михаил Станчев.


„Путин е притиснат от всяка страна в международната общност. Очакваше подкрепа от азиатските лидери, но те бяха резервирани. В Харковска област руснаците са изтласкани до границата, 95% от територията е освободена. Целта на референдумите в ДНР и ЛНР да са вид мобилизация за русофобите“, обясни той.

 

По думите му вероятно Путин ще пусне концентрираните на границата войници в контраофанзива.

 

„Притеснителни са действията на Путин. Руските войници, които бягат от Украйна, се хващат на границата и ще им бъде търсена отговорност като на дезертьори. Вероятно ще ги вкарат в затвора, няма просто да ги уволнят“, подчерта историкът.

 

Относно референдумите за присъединяване към Русия професорът смята, че 90% ще бъде резултатът, а вотът ще е предимно по електронен път.

 

„Русия цели обявяване на Херсонска, Запорожска, ДНР и ЛНР за част от руската територия и ще поставят условие да не се стреля по тях. Украйна няма да се съгласи на преговори, докато Русия стреля по тях“, добави проф. Михаил Станчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама