НОВИНИ


НЦИОМ: Българите са доволни от кабинета на ГЕРБ

15 4980 12.07.2010
НЦИОМ: Българите са доволни от кабинета на ГЕРБ

Позитивните оценки доминират над негативните за първата година от управлението на кабинета Борисов.



Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение за работата на правителството и на 41-ото Народно събрание през първата една година, извършено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Това съобщиха за “Фокус” от НЦИОМ. В началото на юли НЦИОМ запита българите „Като цяло, по-скоро успешна или по-скоро неуспешна беше първата година от управлението на кабинета Борисов?”. В резултат, регистрираме превес на позитивните оценки над негативните (44% към 37%). Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите негативните оценки вземат превес над позитивните.

79% от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на своята партия като успешно, а едва 11% – като неуспешно. Още преди Бойко Борисов да оцени работата на кабинета си през първата година с „много добър”, юлското национално представително проучване на НЦИОМ регистрира, че симпатизантите на ГЕРБ дават аналогична оценка - много добър 4.50. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на кабинета обаче е добър 3.80.
Две трети от младите хора на възраст под 30 г. пишат оценки 4 и 5 на кабинета. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите. Най-често столичаните дават оценка за работата на кабинета добър 4 (42% от тях). 9% от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% – много добра, а 42% – добра. Едва 10% от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

76% от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на кабинета през първата му година. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

46% от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ, му пишат добър 4. Други 41% му дават оценка от много добър 5. Очевидно представите за успех на кабинета засега се вместват в интервала между оценките 4 и 5.
От август 2009 до юли 2010 г., правителството на ГЕРБ е загубило 10% от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на кабинета надхвърля с 4% одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата – от столичаните, от образованите респонденти и от трудово активните българи.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама