НОВИНИ


Има ли натовски войски в Украйна, както твърди Путин?

1 2967 21.09.2022
Има ли натовски войски в Украйна, както твърди Путин?

Руският президент Владимир Путин твърди, че в Украйна има военни части "под фактическото командване на западни съветници". Руските телевизии и катали в социалните мрежи също се появиха с твърдение, че армии от НАТО участват активно във войната. Държавите в Алианса оказват помощ на Киев под форма на оръжия и логистична подкрепа, но заявиха категорично, че не изпращат войски в Киев.


Какво се твърди от Кремъл? 


В днешното си обръщение към нацията руският президент Владимир Путин заяви, че "режимът в Киев" е пуснал "нови банди от чуждестранни наемници, националисти, военни части, обучени по стандартите на НАТО и под фактическото командване на западни съветници". 


Добре известно е, че чуждестранни бойци са се присъединили към украинските военни части. Въпреки това се правят твърдения от руски официални лица и медии, че обслужват войски на НАТО на място в Украйна, пишат от BBC.


На 13 септември Руслан Осташко, водещ на "Время покажет“ (Времето ще покаже) по руския Канал 1 заяви: 


"В голямата схема на нещата украинските войници са там повече за външен вид, за правене на снимки и качване на видеоклипове в TikTok, но там се бият главно войски на НАТО".


По време на програмата бяха показани кадри, взети от социалните медии на чужденци, за които се твърди, че се бият в Украйна, като "доказателство“ за присъствието на НАТО там. 


Андрей Марочко, военен говорител на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в източната част на Украйна, каза пред руската държавна информационна агенция РИА Новости: "Нашите разузнавателни агенции разкриха пристигането на редовни офицери от НАТО в района на Харков. Целта на пътуването им в този район е да организират взаимодействие между чуждестранни и украински части".


По думите му офицери от НАТО са пристигнали в Краматорск, град в Донецка област на Украйна


Други твърдения са по-общо за присъствието на чуждестранни бойци и не правят пряка връзка с НАТО - но оставят връзката подразбираща се: Владимир Корнилов, колумнист на РИА Новости, каза, че е имало "драматично увеличение на видеозаписите на хора, които са дошли да "освободят“ Изюм, като се говори на английски“.


Какви са доказателствата? 


Важно е да се направи ясно разграничение между онези чуждестранни бойци, които са пътували самостоятелно до Украйна, и войските, разположени от страните-членки на НАТО.


Руските медии не предоставиха доказателства за обслужващ персонал на НАТО на място, като само посочиха присъствието на отделни чуждестранни бойци на бойното поле.


Един от бойците, показани в телевизионната програма "Время покажет", е Малкълм Нанс, бивш американски военноморски офицер, който редовно публикува видеоклипове на себе си в Украйна през последните месеци. На един от клиповете Нанс е показан с артилерийска батарея зад него, стреляйки по това, което той описва като "първия артилерийски изстрел от масивна наземна офанзива с комбинирани оръжия с много оси“.


В момента той не служи в американската армия и още през април той сподели онлайн, че се е присъединил към Украинския чуждестранен легион.


Вторият човек, идентифициран в проруски публикации в социалните медии, е друг американец, Роб-Рой Лейн, който е израснал в американския щат Айдахо. Той също редовно публикува онлайн видеоклипове, на които е включен в украинска военна част, и посочва имената на няколко други чуждестранни доброволци в екипа. Тези видеоклипове са широко разпространени в проруските социални медийни канали.


Няма онлайн доказателства, които да предполагат, че той има предишен военен опит. Министерството на отбраната на САЩ не е отговорило на искания за коментар относно участието му в американските военни сили.


В акаунта си в социалните медии Лейн посочва няколко други членове на своя отдел, включително двама британски граждани. От Министерството на отбраната на Обединеното кралство заявиха, че няма да коментират служебните досиета на бивши служители или дейността им в зони на конфликт.


Каква помощ предоставя НАТО на Украйна? 


Страните-членки на НАТО предоставят големи количества сложни оръжия и логистична подкрепа на Украйна, като Съединените американски щати са най-големият донор. Това оборудване включва няколко оръжейни системи, за които се смята, че са изиграли ключова роля в конфликта досега, като ракетни установки с голям обсег и противотанкови оръжия.


Освен това имаше спекулации в западните медии, че членовете на НАТО са помагали както с разузнаване, така и с избора на военни цели.


Има около 40 000 войници на НАТО, разположени в страни-членки на алианса в региона, като например в балтийските държави и Полша, с други 300 000 войници в повишена готовност в отговор на инвазията на Русия.


Обширно обучение на украински сили от членове на НАТО се провежда извън страната, но нито една страна-членка на НАТО не е заявила, че е изпратила военен персонал да се бие в Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама