НОВИНИ


Министър Пулев: Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева

2 5403 23.09.2022
Министър Пулев: Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева
Александър Пулев стопкадър, БНТ

След анализите на работата на Българската банка за развитие мога да кажа много малко положителни неща. Към този момент тази банка не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има и големи пропуски. Това каза по БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.


„От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие, като това е първият одит в тази институция. Обхватът на тяхната работа ще бъде 2020-2021 г.“, съобщи той.

 

„За този отчетен период за цялата календарна 2022 година до този момент отпуснатите нови кредити са 342 милиона лева, а към момента изпълнението е много слабо. Към края на август банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 милиона лева. Къде са 60 милиона лева в края на август спрямо тези 342 милиона?“, попита Пулев.

 

„Имаме много ясна визия за нещата. Първо изпратихме много конкретно послание към Надзорния съвет и към момента оценката, която поставихме, е слаб 2. Има трима експерти, които са много интелигентни, но резултатите са слаби и ние намалихме заплатите на всеки един с пет пъти - на 2000 лева. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени условия, но които ще дадат нужната стратегия и визия, за да може да работи по-добре банката като цяло“, допълни министърът.

 

Той съобщи, че се разширява продуктовият портфейл на банката. „Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия. Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция. Т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции, само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана“, обясни министърът.

 

„Другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента сме в дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична“, допълни Пулев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама