НОВИНИ


ЕС се готви да изключи “Газпромбанк” от системата SWIFT

2 2757 25.09.2022
ЕС се готви да изключи “Газпромбанк” от системата SWIFT

Полша, Ирландия и трите балтийски нации искат ЕС да разшири санкциите си върху руската енергетика, за да включи забрана на продуктите от втечнен нефтен газ (LPG) и ограничения върху сътрудничеството в ядрената енергетика, според документ, видян от Bloomberg и хора, запознати с материя. Предложенията включват изключване на повече банки от международната разплащателна система SWIFT, като се започне с ”Газпромбанк”.


Руският кредитор досега беше пощаден от по-голямата част от санкциите на блока, тъй като се използва от европейски фирми за плащане на доставките на газ.

 

Латвия, Литва, Естония, Ирландия и Полша също искат да видят забрана за застрахователни услуги и прехвърляне на банкноти в щатски долари в Русия, както и по-строги ограничения върху транзакциите, включващи крипто активи.

 

Държавите-членки на ЕС и Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, преговарят за подготовката на нов пакет от санкции, който вероятно ще включва повече търговски ограничения, индивидуални санкции и стремеж за постигане на таван на цените на руския петрол.

 

Таванът на цените ще приведе ЕС в съответствие с усилията на САЩ да предпазят цената на суровия петрол от скок. Но също така вероятно ще се наложи блокът да разхлаби забраната за услуги, като например застраховане, необходими за транспортиране на петрол, за да позволи предоставянето им за превози под договорен праг. Тази забрана трябва да влезе в сила през декември и ограничението ще се нуждае от подкрепата на всички държави-членки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама