НОВИНИ


Ядрената енергетика може би ще остане извън новите евросанкции срещу Русия

3 2971 25.09.2022
Ядрената енергетика може би ще остане извън новите евросанкции срещу Русия

Производството на ядрена енергия е "малко вероятно“ да бъде част от следващия пакет от санкции на ЕС срещу Кремъл заради войната в Украйна, смятат дипломати, информирани с дискусиите.


Европейската комисия организира в събота срещи с висши дипломати, за да изслуша предложенията на страните-членки на ЕС, преди да изготви следващия пакет от мерки срещу Москва, който се очаква да бъде представен следващата седмица.


Полша и балтийските страни работиха за първи път по съвместно предложение за нови санкции, които са насочени включително и към ядрената индустрия на Русия. Дипломати обаче смятат, че номерът няма да мине.


Не е толкова лесно за ЕС да включи ядрената енергетика, която е ключов сектор във Франция, а също и в България, която изнася енергия за Западните Балкани и Гърция. Една забрана се разглежда като проблематична, особено поради проблемите, които може да причини по отношение на поддръжката на ядрените централи, построени в България по време на комунизма, пишат от "Politico".


Според двама от дипломатите новият пакет от санкции се очаква да включва нов контрол върху вноса на диаманти, полуфабрикати от стомана, машини и химикали. Освен това се очаква да включва допълнително затягане на контрола върху износа на електронни компоненти и някои нови индивидуални санкции, този път срещу лица, участващи в референдумите.


Група държави, включително Холандия, също предлага нов критерий за включване в списъка, при който подпомагането при избягване и заобикаляне на санкции би било основание за санкциониране на лица.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама