НОВИНИ


Разписките от машините за вота не служат за установяване на изборния резултат, уверява Камелия Нейкова от ЦИК

1 2736 25.09.2022
Разписките от машините за вота не служат за установяване на изборния резултат, уверява Камелия Нейкова от ЦИК

Контролните разписки от машините за вота ще се броят ръчно. Те служат за това да се сравни сали действително вотът на избирателя е отбелязан такъв, какъвто е даден. Целта е да се покаже, че няма да има манипулации. Вотът се определя съобразно данните от машинния протокол. Контролните разписки не служат за установяване на изборния резултат. Няма как това, което е в паметта на машината, да изчезне.


Това заяви пред bTV председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. 


Тя посочи, че разяснителната кампания върви, а в различните изборни секции интересът е различен.


"Предоставяме във всички райони машина с демо версия. Този път машините бяха около 400. Интересът е различен, но колегите от РИК отговорно са поели задачата да разясняват на избирателя как се гласува с машина", посочи Нейкова. 


По думите има притеснения у избирателите, но тя е сигурна, че българските граждани ще се справят. Нейкова призова за повишена избирателна активност и припомни, че при затрудения, членовете на комисиите могат да помогнат от разстояние, без да се нарушава тайната на вота. 


"Законодателят е предвидил да се удостовери съответствието на софтуера и устройството от 3 държавни институции. Те излизат с доклади и решение, с което да кажат, че всичко е наред и няма проблем, те отговарят на изискванията на изборното законодателство. Надявам се в началото на седмицата този доклад да е факт", посочи още Нейкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама