НОВИНИ


Politico: Най-мощното оръжие на Путин срещу Европа може да е времето

0 2751 26.09.2022
Politico: Най-мощното оръжие на Путин срещу Европа може да е времето

Нощите стават все по-тъмни и Европа е изправена пред една безкрайна зима. Залог са не само газовите запаси на ЕС, но и неговата политическа решимост да продължи с подкрепата си спрямо Украйна във войната с Русия.


През последната година Владимир Путин достатъчно демонстрира способността си да опустошава цените на енергетиката в Европа чрез комбинация от заплахи, спиране на доставките. Но през последните седмици правомощията на руския президент да определя цените намаляха, тъй като пазарите пренебрегваха изявленията на Кремъл.


Това може да се промени, когато температурите започнат да падат. Как ще се развие следващата фаза от енергийната война на Москва до голяма степен зависи от нещо, което никой политик не може да контролира - времето.


Една много студена зима може да доведе до задълбочаване на нарастващите политически вълнения относно цената на живота и цената на подкрепата на Европа за Украйна, ако европейците бъдат принудени да понасят трудностите от спирането на тока и затварянето на фабрики. Рядко толкова много зависи от прогнозата за времето.


Все още е твърде рано да се каже със сигурност какви температури можем да очакваме или колко валежи и вятър ще има за възобновяема енергия.


Засега сред дипломатите от ЕС се усеща предпазлива увереност, че подготовката за зимата ще бъде достатъчна, за да се избегне кошмарният сценарий от непрестанно прекъсване на електричеството. Газохранилищата в Европа вече са запълнени на 86% - доста пред целта за достигане на 80 процента до ноември. Един дипломат от ЕС прогнозира, че дори Путин да спре оставащите 9 процента от газа за ЕС, който идва от Русия, блокът все още може да избегне прекъсвания на тока.


Междувременно цената на газа се стабилизира, докато правителствата и Европейската комисия разработват мерки за намаляване на търсенето и дори за намаляване на потреблението на енергия. 


Goldman Sachs заяви наскоро, че очаква цените да паднат под 100 евро за мегаватчас през първите три месеца на 2023 г., значително под рекордния връх през август от 346 евро.


Европейските лидери може да си вземат глътка въздух на фона на сигналите, че способността на Путин да вдига цените на газа е тока може би просто е достигнала тавана. 


Това изглежда беше урокът, когато през първата седмица на септември "Газпром" обяви, че на практика спира за неопределено време газопровода "Северен поток". Цените на газа се покачиха само за кратко и скоро се успокоиха. Анализатор тогава посочи, че Кремъл е изстрелял последния си патрон от "газовото оръжие". 


По същия начин, последната ескалация на Путин – обявяването на частична национална мобилизация миналата седмица – едва премести цената на газа, която остана под 200 евро за MWh.


Но времето все още може да има думата.


Европа може да премине с малко над една четвърт от оставащия си капацитет за съхранение на газ. Ако Русия отиде по-далеч и прекъсне всичките си доставки, ЕС ще очаква около 15 процента газ, останал в складовете до края на зимата.


Ако Русия продължи да намалява доставките и тази зима е една от най-студените за последните 20 години тогава цената на газа неизбежно ще пълзи нагоре и ще изиска от ЕС да надхвърли целта си за намаляване на търсенето на газ с 15 процента.


Това би било голямо искане за страните, които вече са притеснени от въздействието на разпределението на газа. Вътрешните потребители вероятно ще бъдат защитени възможно най-дълго, но енергоемките индустрии се опасяват от по-широко разпространени и потенциално постоянни спирания. Производството на метали и цимент, както и секторите на торовете и химикалите ще бъдат сред най-застрашените.


Влизайки в 2023 г., анализаторите прогнозират, че попълването на складовете за газ през новата година ще бъде много по-трудно за ЕС, отколкото през 2022 г., което вероятно ще доведе до покачване на цените отново. Това означава, че дори ако Европа премине тази зима невредима, тя може да се изправи пред още една година на енергийни тревоги от другата страна.


Колко бързо ЕС ще може да се върне към сигурни нива на съхранение на газ през 2023 г. отчасти ще зависи от това колко газ е останал от зимата.


И това, както много други неща в момента, зависи от времето.


превод и редакция: Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама