НОВИНИ


Кремъл не изключи вероятността за саботаж при течовете по ”Северен поток”

0 2603 27.09.2022
Кремъл не изключи вероятността за саботаж при течовете по ”Северен поток”

Русия не изключва саботаж като причина за "безпрецедентните" щети на двата ключови газопровода "Северен поток". Това заяви категорично говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.


По-рано стана ясно, че два теча са открити по тръбопровода "Северен поток 1", малко след като бе съобщено за друг такъв от близкия "Северен поток 2". И двата изградени от Русия газопровода минават под Балтийско море близо до Швеция и Дания и са в центъра на енергийния спор между Европа и Русия.

 

Дмитрий Песков каза пред репортери, че Кремъл е много обезпокоен от ситуацията, която според него изисква бързо разследване. Експерти също смятат, че не може да се изключи като възможна причина саботаж.

 

И двата тръбопровода бяха горещи точки в ескалиращата енергийна война между европейските столици и Москва, която разби големите западни икономики, изпрати цените на газа до тавана и предизвика нужда от търсене на алтернативни енергийни източници.

 

Нито един от тръбопроводите не е изпомпвал газ за Европа при откриването на теча. Инцидентите обаче ще осуетят всички очаквания, че Европа може да получи газ през "Северен поток 1" преди зимата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама