ИНТЕРВЮ


Ст. Софиянски: Отиваме към предсрочни избори

76 12663 14.07.2010
Ст. Софиянски: Отиваме към предсрочни избори

"Пълният провал на ГЕРБ в икономиката и финансите може да ни доведе до парламентарни избори доста по-рано от 2013 г.", каза в интервю за Frognews.bg бившият министър-председател на България и кмет на София Стефан Софиянски.



Интервю на Васил Василев

- Г-н Софиянски, как ще коментирате вчерашните думи на социалния министър Тотю Младенов, че пенсиите ще се вдигнат от 1-ви юли 2011 г.


- Следващата година ще бъде късно за актуализиране на пенсиите. Правителството трябваше да спази ангажимента и обещанията, които пое към българите и да увеличи надбавките още тази година. Освен моралните щети от това, има и икономически – стопирано е потреблението. От друга страна обвързването на Брутния вътрешен продукт с пенсиите е правилно, ако се положат усилия за неговото увеличаване. До момента той само пада от началото на това правителство и най-важното – бюджетът не предвижда някакъв негов растеж. Да стане догодина така, че управляващите отново да кажат няма пари. В бюджета трябва да се заложи на безусловно увеличаване на парите за възрастните хора. Ако нарасне потреблението, което идва и от тях, увеличава се и БВП, нещата са вързани. Не виждам обаче идеи за това. Трябва да се направи цял финансов пакет, който да стимулира нарастването на БВП – това е първата задача на кабинета. Затова казвам, че в момента се правят празни обещания. В актуализацията на бюджета липсват идеи за икономическото развитие на страната.

- Страшно ли ще бъде да подпишем споразумение с МВФ?

- Правителството сбърка бюджета, което, впрочем, подкрепиха и „сините”. Грешката беше в желанието на ГЕРБ да се „влезе” в еврозоната и да се направи балансиран бюджет – една стара философия, грешна за актуалния момент. Това всичко, предизвикано от Дянков, Костов и Мартин Димитров предизвика създаването на бюджет, за който още в началото се знаеше, че не може да издържи. Той бе критикуван от Международния валутен фонд. Затова сега Синята коалиция се опитва да се измъкне от ситуацията чрез МВФ и да говори, че трябва да се взима заем, който България трябваше да поиска още миналата година. Тогава и можехме да посегнем на резерва, но само при положение, че разходите биха отишли за увеличаване на БВП. Бюджетът трябваше да е с по-голям дефицит, както го направиха при актуализирането и да бъде подкрепен от външни пари. Както го направиха, знаете, 2 млрд. дефицит, рекорден за България, с „подобренията” отново не се вижда перспектива, и се говори за заем. Ако сключим споразумение с МВФ, ограниченията в бюджета ни ще са много тежки. Това означава все едно някой друг да ти управлява финансите. И докато още не сме принудени да пристъпим към този ход, правителството трябва да приеме стабилизационен пакет, който да бъде насочен към ръст на БВП – в него да влязат пари от резерва, от заеми, както и разбира се да бъдат усвоени парите от ЕС. Това обаче не фигурира в бюджета. Говорят ни за заем! Заем за какво? Лошо управление на публичните финанси, лош бюджет за 2010-та година, задълбочаване на кризата – това показват резултатите в актуализирания бюджет.

- Кой повече е виновен за кризата с "Газпром" - БСП или ГЕРБ, тъй като има взаимни обвинения?


- Нямам чак толкова информация, но има едно разминаване с нормалната логика. 1 година това правителство е на власт, но още няма стратегия и виждане по енергийните въпроси – ще имаме ли АЕЦ „Белене”, ще има ли транзитни проекти през България, ще се стимулира ли алтернативната енергия. Целият този хаос се използва от различни спекулатори и „посредници”, които си правят каквото си искат. Не знам кой е по-виновен, от БСП са допуснали грешка, но от ГЕРБ не се прави абсолютно нищо вече цяла година – само се развалят договори. Да не забравяме, че по времето на Бойко Борисов германците се отказаха от „Белене”.

- Коя е най-голямата грешка на ГЕРБ за тази година, в която бяха на власт?

- Основната грешка е в икономическата им политика – много голямо влошаване по всички показатели – малка приходна част, голям дефицит. За една година икономиката се влоши.

- Те казват, че световната криза и наследството от тройната коалиция са виновни?


- Аз не знам дали световната криза и БСП са оправдание да не се усвояват еврофондовете, които са ни огромно предимство. Грешката в управлението на публичните финанси са далеч по-сериозни от кризата в света, от която вече някои държави започнаха да излизат. Най-голямата грешка за мен е бюджетът. Важни са сигурността, образованието, здравеопазването и културата, които са изцяло зависими от Министерството на финансите. Огромните колебания, които имат управляващите – ще вдигаме пенсиите, няма да ги вдигане, например. И като огромен жест към пенсионерите решиха да ги оставят с неясно бъдеще. С ДДС е същото. Това създава неблагоприятна икономическа атмосфера, в резултат на което намаляват и външните инвестиции.

- Вие мислите ли да се върнете в политиката? Някой предлагал ли ви е политически проекти?


- Не, не са ми предлагали проекти. Аз имам достатъчно позиции и опит, за да реша сам какво да направя. В момента работим със Съюза на свободните демократи, чийто председател съм. Партията има остра опозиционна позиция. Ще ви припомня, че още през януари поискахме оставката на Дянков и предрекохме катастрофата, която се случва. Тези грешки, които прави кабинета „Борисов”, ме мобилизират с моите колеги да потърсим нови политически решения, които мислим да предложим на едни, за съжаление, предсрочни парламентарни избори. Мен не ме удовлетворява последното място в ЕС.

- Стягате ли се за кметските и президентските избори догодина и бихте ли се кандидатирали за някой от постовете?

- За президент не мисля, че мога да се кандидатирам, тъй като нямам качествата. Аз съм икономист, прагматичен човек. За кмет на София? Да му мислим догодина!
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама