НОВИНИ


Реакцията на ”Газпром” - шантаж: Спира да доставя газ за Европа през Украйна?

4 5882 28.09.2022
Реакцията на ”Газпром” - шантаж: Спира да доставя газ за Европа през Украйна?

Новото арбитражно производство срещу Газпром, инициирано от Нафтогаз Украйна, заплашва да постави украинската компания под руски санкции, което означава автоматична забрана на всякакви отношения с нея, се казва в коментар на руската компания ”Газпром”.


На практика това може да означава спиране на транзита на газ през Украйна. Украинската ГТС работи на принципа на заместване - транзитният газ се консумира в индустриалната източна част на страната, а горивото се доставя на запад от подземни хранилища. Затова именно запазването на транзита на руски газ за Европа през Украйна беше основната цел на Киев.


В момента през Украйна се изпомпват 42 милиона кубически метра на ден. м газ.


"Газпром" категорично отхвърля всички претенции на "Нафтогаз Украйна" по започналото производство по отношение на транзита на руски газ за Европа - услугите, които не са предоставени от украинската страна, не трябва и няма да бъдат заплащани", се казва в изявление на руската компания.


Във вторник "Газпром" уведоми секретариата на Международния арбитражен съд (IAC) на Международната търговска камара и настоящия ръководител на NJSC Naftogaz Ukrainy.


„Нафтогаз Украйна, без надлежно основание, отказа да изпълни транзитните си задължения през ГИС Сохрановка и фактът на непредоставяне на услуги беше признат от украинската компания. Нафтогаз на Украйна добре знае, че съгласно споразумението от 30 декември, 2019 г., неизпълнението на задълженията към страните означава липса на плащане, дори ако Нафтогаз Украйна твърди, че има форсмажорни обстоятелства на територията на Украйна“, припомня Газпром.


Руската компания припомни още, че посоченото споразумение, сключено през 2019 г. съгласно шведското законодателство, определя мястото за разрешаване на спорове между страните - Цюрих в Швейцария.


Газпром счита подаването на жалбата на Нафтогаз Украйна за неприятелска стъпка и продължение на недобросъвестното поведение на украинската компания и че по-нататъшните опити на Нафтогаз Украйна да търси разглеждане на спора в IAC може да доведе до факта, че руските държавни органи ще има всички основания да въведе срещу компанията Нафтогаз Украйна режим на санкции и включване в списъка със санкции на лица. На практика това ще означава забрана на „Газпром“ да изпълнява задължения към санкционирани лица по извършени сделки, включително финансови“, предупреждават от „Газпром“.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама