НОВИНИ


Премиерът на Косово: Има вероятност от евентуални конфликти със Сърбия

0 2677 28.09.2022
Премиерът на Косово: Има вероятност от евентуални конфликти със Сърбия
Албин Курти

Премиерът на Косово Албин Курти смята, че има скорошна вероятност от евентуални конфликти със Сърбия. Това предаде БГНЕС.


Той заяви, че има 4 причини това да се случи, като една от тях е, че Сърбия не признава независимостта на Косово, съобщава „Косово Онлайн“. Освен това Сърбия блокира приемането на Косово в международни организации и финансира "паралелни структури" в северната част на Косово.

 

„Сърбия се бори срещу международното ни признаване и в същото време финансира незаконни структури в Косово, които подкопават върховенството на закона и нашия суверенитет. Второ, Сърбия не признава военните престъпления, извършени през 1990 г.“, посочи Курти. Косовският премиер заяви, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което, според него, нарушава мира в региона.

 

„Косово е демокрация, Сърбия не е - това е третото нещо, което ме притеснява. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа тесни връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. Вучич се срещна с Путин почти 20 пъти за 10 години, като последната среща беше на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната“, каза Курти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама