НОВИНИ


Тихановска: Ангажирането на беларуската армия срещу Украйна би било политическо самоубийство

1 2719 28.09.2022
Тихановска: Ангажирането на беларуската армия срещу Украйна би било политическо самоубийство
Светлана Тихановска БГНЕС

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска предупреди президента Александър Лукашенко, че евентуално използване на армията на страната във войната в Украйна в подкрепа на Русия би било „политическо самоубийство“, съобщи Франс прес. Тя добави, че се страхува от евентуално използване на ядрени оръжия от територията на Беларус.


В интервю за АФП Тихановска определи „референдумите“ за анексиране, организирани от Русия в четири окупирани украински региона, като „имитации“, целящи да представят на руснаците някаква победа, след като „блицкригът на Кремъл се провали“.

 

„Всички видяха, че армията на Кремъл не е толкова мощна, колкото се говореше, кралят е гол, никоя нормална държава няма да признае това гласуване“, заяви тя в кулоарите на конгреса на британската Лейбъристка партия в Ливърпул.

 

Тихановска каза още, че дори Лукашенко да реши да изпрати войски в подкрепа на силите на Кремъл, „беларусите ще дезертират или ще избягат“, защото чувстват „близост“ с Украйна, пише БТА. „Но ако той реши да намеси нашата армия, това ще бъде равносилно на политическо самоубийство за него“, изтъкна тя, като увери, че „дори поддръжниците на режима и съюзниците на Лукашенко са против войната в Украйна“.

 

Кремъл е основният съюзник на режима на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и позволи на руската армия да използва територията на страната във военната офанзива срещу Украйна. Тихановска изрази опасения, „че ядрено оръжие може да бъде използвано от територията на Беларус“, което е било формално разрешено от „така наречения референдум“ миналата година.

 

„Това би било катастрофа“, подчерта беларуската опозиционерка, която избяга в съседна Литва след президентските избори през август 2020 г., които обяви, че е спечелила. Това доведе до началото на протестно движение в цялата страна.

 

Лукашенко е „в много нестабилна позиция“, каза Тихановска и увери, че дисидентското движение е създало „множество точки на натиск“ и е използвало непреки средства, за да се обърне към елита и армията. „Ще дойде време, когато военните, КГБ, ще застанат на страната на народа“, заяви тя.

 

„Виждаме, че политиката на Лукашенко кара нашата страна да загуби своята независимост, суверенитет и самото съществуване на нашата нация е заложено на карта“, подчерта Тихановска.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама