НОВИНИ


Пилот: Взето е правилно решение за катапултиране, при кацане няма време за реакция

0 2973 29.09.2022
Пилот: Взето е правилно решение за катапултиране, при кацане няма време за реакция
ген. Спас Спасов

Пилотът е взел най-правилното решение-катапултирал се е. Ще се разбере каква е причината за аварийната ситуация. това каза по БТВ ген. Спас Спасов.


В такъв етап на полета преди кацане, самолетът е с минимална скорост и при възникване на такава сериозна ситуация, дори секундата може да доведе до трагедия. Пилотът не може да възстанови управляемостта на самолета в следващите секунди. Катапултът е така устроен, че да бъде под нивото на смъртоносния камшичен удар. Всичко е за претоварване под 12.

 

Все пак зависи от позата на пилота и други фактори. Получавало се е сплескване на прешлени. При завъртане на главата назад е загинал пилотът, чувал съм. Не е добре, когато губим самолет. Това са 8 ремонтирани самолети и бе добре регулярно да летят. Не сме достатъчно захранени с определен брой самолети. Важно е, че пилотът се е усъмнил.  Самолетът не е кой знае колко много налетял. 

 

Самолетът допуска грешки, а пилотът се стреми да ги отстранява. При кацане скоростта е намалена и ако възникне проблем, няма време за реакция. Тези самолети летят често ниско и там са на повишени скорости, това е свързано с препятствия. Дефицитът от време е малко. Пилотът се готви на земята непрекъснато. Малко се лети и натренираността също. Тя се получава във въздуха. Щом се лети има инциденти. Ще възникват откази, но ние трябва много да летим.

 

Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това коментира в ефира на „Здравей, България” военно-окръжният прокурор Христо Тинев.

 

Той коментира, че се очаква днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа. „Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен”, поясни прокурорът.

 

Генерал Спас Спасов с нови подробности за инцидента с пилот край Безмер

По думите на Тинев е рано да бъде казана, каквато и да е била версия за инцидента. „В такива случаи са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство”, допълни той. Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама