НОВИНИ


Йордан Божилов: Не е изключено Путин да прибегне до тактическо ядрено оръжие, но не срещу страна от НАТО

3 2675 29.09.2022
Йордан Божилов: Не е изключено Путин да прибегне до тактическо ядрено оръжие, но не срещу страна от НАТО
Йордан Божилов стопкадър, bTV

Не може да се изключи, че Путин, виждайки, че губи на полето на войната, може да прибегне до ядрено оръжие. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната, основател и първи председател на организацията „Софийски форум за сигурност“, специализирана в изследвания и организиране на събития в областта на сигурността, отбраната и международните отношения. „Тактически ядрени оръжия няма да бъдат използвани от Русия срещу страна от НАТО“, подчерта обаче той.


„НАТО е отбранителен съюз и има всички възможни средства да спре всякакво действие на Русия спрямо територията на натовските страни - военни действия, но и кибератаки. Трябва да сме по-активни, защото виждаме как ни заливат пропаганда и фалшиви новини“, обясни Божилов.

 

„Разглеждат се различни варианти - тактическо ядрено оръжие може да се използва на суша и във водата. То може да бъде поставено на различни носители - ракети, торпеда, бомби. Може да бъде взривено и под вода. Има сценарии ядрено оръжие да бъде взривено под вода. Ако се взриви във въздуха или на повърхността на земята, може да има ядрено замърсяване, което да отиде и към руската територия“, коментира още специалистът.

 

Божилов беше категоричен, че България трябва да има различни варианти, разработени за действие при една или друга ситуация, за да бъде предпазено населението и критичната инфраструктура на страната.

 

„Съветът по сигурността към премиера трябва постоянно да заседава и не би трябвало свикването на заседание да бъде медийна новина“, каза още той.

 

Според него този Съвет е работен орган към Министерския съвет, има постоянен щаб и най-важно е той да прави постоянен анализ на рисковете и заплахите: „Най-вече да предлага решения, които да бъдат вземани на ниво правителство или отделни министерства. Или да бъдат предлагани за обсъждане в Народното събрание, ако има такова“.

 

Йордан Божилов подчерта, че има променена ситуация в Украйна: „Много е вероятно териториите, в които се проведоха референдуми, да бъдат признати за руска територия. Така Русия да обвини Украйна, че я атакува“.

 

По думите му и в Европа е променена ситуацията след взривовете, повредили газопроводите „Северен поток“ 1 и 2: „Това трябва постоянно да се анализира и да се оценяват последиците и за България“.

 

Според него войната може да бъде спряна единствено ако Русия прекрати агресията и се изтегли от Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама