НОВИНИ


Путин е готов на разговор със САЩ за ядрените оръжия

16 3025 29.09.2022
Путин е готов на разговор със САЩ за ядрените оръжия

Русия проучва възможността за среща лице в лице между руски и американски преговарящи по нов договор за контрол на ядрените оръжия. Това стана ясно от брифинг на говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова.


По думите й Москва е отворена за възобновяване на инспекциите по Новия договор СТАРТ и разглежда възможността за лични срещи между Белия дом и Кремъл, предават от агенция "Ройтерс". 


Физическите инспекции съгласно договора бяха преустановени от 2020 г., първоначално в резултат на пандемията от коронавирус.


Договорът определя ограничения върху броя на ядрените оръжия, които всяка страна може да разполага, а освен това очертава условията за проверка на ядрените арсенали на другата страна.


През август Москва заяви, че обмисля ново заседание на комисията, както и възможно подновяване на преговорите за удължаване на договора, едно от малкото големи дипломатически споразумения, които остават в сила между Москва и Вашингтон, докато отношенията удариха дъното през конфликт в Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама