НОВИНИ


Чистим отпуските до 31 декември 2011, отсече Борисов

1 4507 14.07.2010
Чистим отпуските до 31 декември 2011, отсече Борисов
Бойко Борисов

Шест месеца гратис за изчистване на отпуските няма да има. Така крайният срок остава 31 декември 2011 година.



Това заяви премиерът Бойко Борисов, с което на практика опроверга информацията, да е взето решение за увеличаване на срока, до който неизползваните отпуски трябва да се употребят, на вчерашното заседание на ПГ на ГЕРБ.

„Групата на ГЕРБ реши да остане това, което е в момента, защото моето предложение бе до края на 2010-та да се изчистят. Тогава със синдикатите и с всички, които говорихме, приехме срокът да е до края на 2011 и това безобразие да престане”, обясни премиерът. Той отрече обратът в позицията да е „отстъпление”, защото на практика такова няма и депутатите от ГЕРБ ще отхвърлят ветото на президента.

„Когато има вето на президента, възпитанието и нормалната практика е да се разгледа това вето. И ако имаше възможност и това не уронваше решението, което сме взели преди това, щяхме да се съгласим, но групата беше категорична – че до 2011-та е предостатъчно”, заяви Борисов.

На 5 юли президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание текстовете от промените в Кодекса на труда, с които натрупаните до 31 декември 2009 г. отпуски трябва да се използват до края на 2011 г., след което „изгарят“, а работниците не получават обезщетение за тях. Ограничението противоречи и на Конституцията, и на международни договори, по които България е страна, отбеляза в мотивите си Първанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама