БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Еврофондовете на помощ на общините

0 5470 15.07.2010
Еврофондовете на помощ на общините

Парите от европроектите трудно ще успеят да компенсират орязването на общинските бюджети. Това заяви съветникът на премиера по регионалната политика Веселин Златев, по БНР.



По думите му и държавната, и общинската администрации не се намират в добра кондиция, за да усвояват сериозни количества финансов ресурс.

Еврофондовете все пак остават един огромен резерв както за държавата, така и за общините, който, ако се усвоява бързо, би могъл да доведе до смекчаване на условията на световна икономическа криза”, обясни Златев.

Според него, независимо от съкращенията в общините има резерви за усвояване на еврофондовете, с което биха могли да компенсират намалените приходи от републиканския бюджет. В крайна сметка в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за тази година при актуализацията му преди месец, общините получиха сравнително облекчени условия.

Златев подчерта, че към проблема се е подходило възможно най-колегиално, отговорно и с чувството за справедливост, която колеги би трябвало да са осъзнали. Но така или иначе не е било възможно при съществуващата ситуация общините да бъдат единственото спасително островче, което да не бъде засегнато от финансовите мерки, предприети от държавата, коментира още съветникът на премиера.

Днес в Банско се събират кметовете, за да обсъждат най-сериозните проблеми, свързани с кризата и начинът общините да се справят с нея. Един от акцентите ща бъде и възможностите за усвояване парите от европейските фондове.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама