НОВИНИ


Цветан Цветанов: Червените линии между партиите вече са зидове

1 3143 03.10.2022
Цветан Цветанов: Червените линии между партиите вече са зидове
Цветан Цветанов

В невъзможност сме да се състави стабилно правителство. По-стойностното е, в този период, докато се проведат новите предсрочни парламентарни избори, политиците да намерят някаква възможност да си говорят по национални приоритети и да знаем кое е безспорно и всички трябва да го подкрепят. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в коментар на първите изборни резултати за нов парламент в студиото на „Големия ЗАлог“ по BGonAIR.


Той даде примери с Плана за възстановяване и устойчивост и с Бюджета за 2023 г.


„Ако се приеме, че през последните няколко парламента всичко става с наддаване и когато знаеш, че предстоят нови избори всеки започва да го прави популистки. Фискалната дисциплина обаче трябва да бъде много ясна. Важно е да има устойчивост и прогнозируемост за данъчна политика и за инвестициите, които се правят“, заяви Цветанов.


За голямо съжаление и България, и евроатлантическото мнозинство се използват повече като клише, без съдържание.


„Ако погледнем какви са действията, се вижда, че всички го използват в един предизборен дебат, но никой не дава решение на водещите теми. Когато говорим за евроатлантическо мнозинство и че сме част от силна и обединена Европа, никой в кампанията не говореше за това, което може да получи страната ни“.


Цветанов посочи Плана за възстановяване и устойчивост и припомни, че декември месец страната ни трябва да получи 1млрд. и половина, но това е правно обвързано.


„С всеки избор през последните две години избирателната активност намалява, което означава, че от 6 600 000 души, парламентът се представлява от 1/3 от българските избиратели, което прави невъзможно да има реформаторски дух“.


Цветанов изтъкна, че голям проблем в момента ще бъде това, че всички говорят за законодателни промени, но знаем, че трябва да има квалифицирано мнозинство за избор на ВСС, за инспекторат и то става невъзможно.


Няма ли коалиционно споразумение на по-широк формат от партии и да се постигне един сумарен резултат от 1 200 000 – 1 300 000 гласове, тогава може да говорим за реформаторско мнозинство.


Трябва да се отчете за последните два избора, че се направиха опити да се ограничат контролираният и корпоративният вот, чрез машинното гласуване.


Цветанов изтъкна, че България губи водаческите си позиции в сфери като IT-технологиите и даде за пример облака, който се направи за Microsoft и за Google и не е над България, а над Гърция. Въпреки че България е била много по-напред в сектора и е имало възможност да бъде представено като ноу хау. „Пропусната възможност“.


Също така той даде пример с „Триморието“ и другите предизвикателства в Европа, в които другите държави са активни, а България седи малко встрани и не се възползваме.


В момента се увеличава осигурителният праг, а се стимулират най-ниските пенсии. Защото всяка от политическите партии се стреми точно към най-ниските социални слоеве и виждат този електорат като най-подкрепящ. Ще видим сигурно висока избирателна активност в малките населени места, а трябва да се обърнем към тези, които дават възможност да се формира БВП на страната и да имаме възможност да вдигнем избирателната активност към хората, които виждат перспектива и успех в България.


Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще изпадне в ситуацията от миналия април – първа политическа сила, но в изолация.


„Цялата кампания беше насочена към това да се консолидират твърдите ядра, а не да се разширява периферията“, коментира той. Според него партиите, за които ще стане ясно, че увеличават подкрепата си са „Възраждане“ и ДПС. „Възраждане“ обаче са достигнали своя пик, защото това не може да бъде алтернатива на управление в една европейска страна.


„В голямата си част българските гласоподаватели не излязоха да гласуват, защото очакват, че ще има следващи избори“, каза още Цветан Цветанов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама