НОВИНИ


Швеция изпраща водолазен кораб, за да проучи течовете по ”Северен поток”

0 3443 03.10.2022
Швеция изпраща водолазен кораб, за да проучи течовете по ”Северен поток”

Швеция изпраща водолазен кораб, който да проучи течовете по ”Северен поток” в ”Балтийско море”. Европа разследва какво е причинило спукването на три тръбопровода в мрежата ”Северен поток”. Предполага се, че става дума за саботаж, но и Русия, и Запада си разменят взаимни обвинения.


"Бреговата охрана отговаря за мисията, но ние я подкрепяме с части“, каза говорителят на шведския флот Джими Адамсон пред агенция "Ройтерс".


Според информацията на шведските власти газът от "Северен поток 1" е спрял да изтича, но поглед отвисоко показва, че все още има теч по "Северен поток 2". 


На този фон Норвегия, основният доставчик на газ за Европа и основен износител на петрол, заяви, че е разположила войници, за да охраняват основните заводи за преработка на нефт и газ на сушата. Италия е засилила наблюдението и контрола на подводните енергийни и телекомуникационни кабели.


Междувременно страните от Европейския съюз се опитват да изградят консенсус относно тавана на цената на газа, на което се противопоставят някои страни, включително икономическата сила Германия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама