НОВИНИ


Служителите на родното МВнР протестират заради ниските заплати

4 2983 04.10.2022
Служителите на родното МВнР протестират заради ниските заплати

Служителите на Министерството на външните работи излизат на протест заради ниските заплати. Работещите във ведомството ще стачкуват заради “погрешно водената години наред държавна политика спрямо МВнР”.


Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд. Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани, се казва още в позицията на недоволните служители. 

 

Според позицията командировъчните средства в МВнР не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства.

 

“Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“, посочват държавните служители в МВнР.

 

Техните искания са за достойно заплащане; индексиране на командировъчните средства; преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама