НОВИНИ


Външно: В ЕП ще подкрепят България и Румъния по пътя за Шенген

1 3075 05.10.2022
Външно: В ЕП ще подкрепят България и Румъния по пътя за Шенген

Европейският парламент ще излезе с резолюция в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенген. Според Министерството на външните работи се очаква тя да бъде одобрена с огромно мнозинство и да бъде изпратена за предложение на Съвета на ЕС за ратификация.


България се опитва да стане член на Шенген в продължение на над десетилетие. В момента тече поредна доброволна техническа проверка и на двете държави, но няма гаранция, че резултатите ще бъдат положителни.

 

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.


"В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания - държави, които доскоро можехме да квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за членството ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията.", каза служебният външен министър Николай Милков, цитиран от БНТ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама