НОВИНИ


Табаков: Позицията на Радев значи ли, че ще наложи вето, когато Украйна трябва да стане част от НАТО?

3 3536 06.10.2022
Табаков: Позицията на Радев значи ли, че ще наложи вето, когато Украйна трябва да стане част от НАТО?

Отказът на Радев да се присъедини към колегите си дали не означава, че позицията на държавния глава на България е такава и Радев ще наложи вето един ден, когато стане време Украйна да се присъединява в НАТО.


Това заяви пред bTV Мартин Табаков, доктор по политически науки от НБУ. 

 

“Радев трябваше да използва възможността да декларира политическа подкрепа. Нищо повече не се искаше от него. В момента, в който има окупирани части, членството в НАТО става много сложно. Украйна е в активен конфликт с Руснаците, трудно е да се говори за това”, посочи още той. 

 

Коментарът му идва непосредствено след като президентът се обяви срещу присъединяването на Украйна към НАТО, който обясни защо не е подписал съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа.

 

"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", посочи Радев. 

 

“Надявам се, че цивилизованият свят ще постави червени линии пред апетитите на Русия. НАТО можеше да въведе така наречената “зона забранена от полети” и да респектира много по-рано руската държава така, че да си спестим изключително много тегоби”, допълни Табаков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама