НОВИНИ


Радан Къдев: Както и да го гледаме, пред 48-ия парламент има само три варианта и те са лоши

0 4209 12.10.2022
Радан Къдев: Както и да го гледаме, пред 48-ия парламент има само три варианта и те са лоши
Радан Кънев

Както и да го гледаме, пред 48-ия парламент има само три варианта. Това каза във Facebook, Радан Кънев от ДСБ, които са част ”Демократична България”. Според него обаче и трите варианта са лоши:


1. Кабинет на ГЕРБ с подкрепа/участие на ДПС, БВ и някаква форма на зависимост от "В..не" (с 1 или 3 мандат);


2. Кабинет на Продължаваме Промяната и Демократична България с подкрепа/участие на ГЕРБ и опции за конституционно мнозинство с БСП и/или ДПС, по силата на сложно политическо споразумение (с 2 или 3 мандат);


3. Кабинет на Румен Радев и избори през късна зима / ранна пролет.


И трите варианта са лоши. Първите два изглеждат почти невъзможни - третият е много вероятен и с непредвидими последици. Според мен вторият е единственият, който поне дава шанс за положително развитие. Това не го прави добър, нито реалистичен.

 

Задължителното условие, за да бъде поне теоретично възможен, са много сериозни предварителни преговори между ПП и ДБ и евентуално - обща позиция (това не значи обща група в НС) на двете формации.


Всичко друго, което наблюдаваме в момента, са преговори по стратегия за нулев резултат (zero-sum game). Kaкто знаем от "затворническата дилема", те водят до предначертан провал за общността, дори някой от "играчите" да извлече ефимерни ползи за себе си (което е безкрайно съмнително). В коментар - хубава статия на Evgeni Kanev, чиито аргументи и изводи почти изцяло споделям, написа политикът в социалните мрежи.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама