НОВИНИ


Македонското МВнР осъди нападението срещу културния ни клуб в Охрид

0 3146 12.10.2022
Македонското МВнР осъди нападението срещу културния ни клуб в Охрид

Македонското Министерство на външните работи осъди нападението над българския културен клуб в Охрид “Цар Борис III”. То се случи по-рано днес, когато в сградата нахлу македонски гражданин и потроши табелата и витрини.


“Припомняме, че според Конституцията и според дългогодишната практика в страната всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел упражняване на правата и убежденията си. Призоваваме всички компетентни институции да предприемат необходимите мерки за безпроблемното осъществяване на всички права и свободи на човека и гражданина, гарантирани от Конституцията и закона“, пишат в позиция от външното министерство.

 

Според очевидци извършителят извадил брадва и започнал да троши с крясъци “Българи фашисти”. В сградата е имало хора, но те не са пострадали.

 

%Същевременно повтаряме призива към всички граждани и сдружения на граждани за зряло и отговорно поведение при зачитане правата и свободите на другите, като отбелязваме, че мултиетническият характер на страната ни е една от основните ценности на конституционния ред, който представлява право и задължение за всеки“, добавят оттам.

 

Българският културен клуб "Цар Борис III" беше открит преди няколко дни, а в деня на откриването пред сградата се проведе протест, на който се чуха скандирания като "българи фашисти". Премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи определиха името на клуба като вредна за България провокация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама