НОВИНИ


Ганев: Елитът подценява ситуацията. Социалното напрежение може да се излее

4 4878 13.10.2022
Ганев: Елитът подценява ситуацията. Социалното напрежение може да се излее
Димитър Ганев БГНЕС

Голяма част от елита подценява ситуацията. Не си дават сметка за социалното напрежение, което може буквално да се излее след няколко месеца. Тогава вече наистина всички оправдания в момента ще са като сценка в детската градина.


Това заяви пред Българското национално радио политологът от “Тренд” Димитър Ганев. 

 

По думите му дори да се тръгне към нови избори сега, общественият натиск през следващите месеци ще е толкова силен, че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет. 

 

“Твърдият евроатлантически курс на ГЕРБ” според Ганев, прозирал през казуса с поканата на руската посланичка Елеонора Митрофанова на откриването на 48-мия парламент.

 



ФрогНюз припомня, че това предизвика силен отзвук. Стана ясно, че на регулярна среща е бил представен списък с поканените на откриването лица, като остро са възразили единствено от ДБ и ПП. От “Възраждане” и БСП са се противопоставили на идеята Митрофанова да не бъде поканена, а от ГЕРБ и ДПС са си замълчали. Вчера бившият културен министър на ГЕРБ Вежди Рашидов се изказа, че Митрофанова трябва да бъде поканена, защото в противен случай това би било равносилно на обявяване на война. По-късно Бойко Борисов даде пресконференция в партийната централа и скастри Рашидов за думите му като дори се закани партията му да бойкотира откриването и да не влезе в НС, ако Митрофанова е там. 



 

Според Ганев придържането на Борисов и ГЕРБ към този “евроатлантизъм” цели да ги извади от политическата изолация. 

 

"Това е ясен опит от страна на ръководството на ГЕРБ за категорично позициониране с цел търсене на нови партньорства”, посочи той. 

 

По думите му Соломон Паси и Росен Плевнелиев, които бяха поставени начело на “контактна група” на ГЕРБ за преговори за правителство, са “мост към пространството на ДБ и ПП”. От двете партии обаче са категорични, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама