НОВИНИ


Зорница Русинова: С последното преизчисляване на пенсиите още веднъж се задълбочи диспропорцията

0 52387 13.10.2022
Зорница Русинова: С последното преизчисляване на пенсиите още веднъж се задълбочи диспропорцията
Снимката е илюстративна

С последното преизчисляване на пенсиите през октомври още веднъж се задълбочи диспропорцията. Стремежът беше да се навакса малко диспропорцията между по-староотпуснатите пенсии с новоотпуснатите и това доведе до дисбаланс на различното увеличение, до усещането в голяма част от пенсионерите, че реално няма увеличение или че то е минимално.


Това мнение изрази пред БНР Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС) и бивш заместник-министър на труда и социалната политика.

 

През последните няколко години темата за пенсионната система попада в капана на доста популистки решения, смята тя. Затова и по думите ѝ трябва да се търсят начини възрастните хора да бъдат подпомагани през социалното подпомагане, "а не да се правят толкова чести промени в осигурителната система", които водят до дебалансиране на системата и демотивиране на работещите.


"Различията в отделните региони на България, различния темп на демографски тенденции в последните 10 години, пазарът на труда, различните услуги, икономическото развитие на всеки от регионите задълбочава някои от дисбалансите", коментира Русинова във връзка с данните от анализа на ИСС, който констатира задълбочаване на  демографските и социално-икономическите различия между районите в страната.


Един от основните изводи в анализа е да се работи дългосрочно за достъп до качествени публични услуги във всяко населено място, поясни Зорница Русинова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама