НОВИНИ


Светлана Велизарова пред Фрог: Грипната епидемия няма да е по-страшна от тази преди появата на COVID-19

1 3250 14.10.2022
Светлана Велизарова пред Фрог: Грипната епидемия няма да е по-страшна от тази преди появата на COVID-19
Светлана Велизарова

Грипната епидемия няма да е по-страшна от тази преди появата на COVID-19. Просто коронавирусът вече не е доминиращ и за това се появяват и другите вируси. COVID-19 от пандемичен, вече ще стане епидемичен вирус и ще трябва да свикнем с него, точно както сме свикнали с грипа.


Това заяви за ФрогНюз пулмологът проф. Светлана Велизарова.

 

"Причината да се появят грипните и респираторните вируси тази година, е че се премахнаха мерките срещу коронавируса, като маски, избягване на струпване на хора на едно място в заведения и т.н. Намалим ли тези мерки е естествено инфекциите, които се предават по въздушно-капков път да се появят отново. Те най-бързо се предават сред децата, общностите на децата в детските градини и училищата", допълни тя.

 

"Другото, което се наблюдава в момента е, че все повече деца боледуват от COVID-19, и причината е същата, която споменах преди малко", сподели Велизарова.


"Грипните епидемии започват винаги с грип тип А, който набира сили края на септември, но се изявява и в края на януари-февруари, и към края на епидемията се появява грип тип B, който е малко по-тежък", допълни проф. Велизарова.


"Тази година ще е много трудно разграничаването на заразяване с респираторно заболяване, заразяване с грип и заразяване с COVID-19. Причината е, че те много си приличат, всички започват с температура, болки в ставите хрема. Единствения начин да ги разграничим едни от други, това е да се направят въпросните тестове. В момента, в аптеките са пуснали страхотни тестове, които разграничават много добре  респираторния вирус, коронавируса и грипа.", подчерта пулмологът.

 

"Грипът се различава по това, че веднага те сваля. Човек болен от грип може да каже точно деня, включително и часа, в който се е разболял. Минават 24 часа и тези симптоми намаляват. Докато при COVID, може пак да започне с втрисане и температура, но може да протече и само с болки в гърлото, може с разтройство, може и с хрема. ", допълни тя.


Относно това какви превантивни мерки бихме могли да предприемем, за да се предпазим от грип, проф. Велизарова препоръчва ваксинация.


Констанца Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама