НОВИНИ


Хотелиерите по морето предупреждават за нова бежанска вълна от Украйна

1 3167 14.10.2022
Хотелиерите по морето предупреждават за нова бежанска вълна от Украйна
Украински бежанци

Хотелиерите по морето предупреждават за нова бежанска вълна от Украйна след последното развитие на военните действия там. Те посочват, че имат капацитет да ги посрещнат, но възникват и някои притеснения относно програмата за хуманитарно подпомагане за украинските бежанци.


„От понеделник напливът е огромен, телефоните ни прегряват, има крайно нуждаещи се бежанци, които ни търсят със зов за помощ и ние не знаем какво да правим. Това, което имаме като информация, е, че програмата, която действа, е с крайна дата 31 октомври. Не знаем какво следва от 1 ноември”, заяви Елена Андонова и допълни, че напливът е предимно в „Слънчев бряг”, където капацитетът е запълнен.

 

Не липсват и хора от бранша, които сигнализират, че не са получили средства за вече настанени бежанци. Тамара Анастасова каза по NOVA NEWS, че плащанията обикновено закъсняват с по няколко месеца. „Съседните хотели все още не са получили никакви средства. Имаме настанени хора, но не знаем как да действаме”, допълни тя.

Друг хотелиер - Виолета Галева, коментира, че не са получили около 200 000 лева за настаняване на бежанци. Освен това имали задължения и към складове.

 

Преди дни министърът на туризма Илин Димитров обеща, че до 20 октомври хотелиерите ще получат дължимите им средства. А от бранша предупреждават, че, ако това не се случи, са обречени на фалит, а търсещите убежище ще трябва да напуснат хотелите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама